Меню

Пикантно пиле с джинджифил по тайландски

9 юни 2020 | 05:55 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
300 г ориз жасмин
830 мл вода
2 супени лъжици олио
3 скилидки чесън, пресован
500 г пилешки гърди без кожа, нарязани 
2 супени лъжици рибен сос
1 супена лъжица захар 
50 г пресен джинджифил, нарязан на кубчета
1 голяма червена чушка, нарязана
70 г гъби, нарязани
4 дребни глави лук, нарязан
½ чаена лъжица лют сос
2 супени лъжици пилешки бульон
Сол и черен пипер на вкус
2 супени лъжици кориандър
45 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Кипнете вода в тенджера. Във врящата вода сварете ориза, като разбърквате непрекъснато. След като омекне го отцедете. Загрейте олиото в дълбок тиган на средна температура. В него запържете чесъна и пилешкото. Разбърквайте за около 2-3 минути. Прибавете рибения сос, захарта, джинджифила, чушката, лука, гъбите. Разбърквайте за няколко минути, докато пилешкото побелее, а зеленчуците омекнат.

Разтворете отделно лютия сос в предварително разтворения или сварен пилешки бульон и разбъркайте. Овкусете със сол и пипер. Поръсете с кориандъра. Добавете този сос към пилешкото и разбъркайте.

Сервирайте върху канапе от сварения ориз и поръсете с още малко кориандър.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай