Меню

Безглутенов шоколадов кекс

17 юни 2020 | 09:16 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
225 г масло
225 г тъмен шоколад (70% какао) 
5 яйца
200 г кафява захар 
1 супена лъжица бърбън 
½ чаена лъжица сол
За гарнитура:
Бита сметана
Пресни горски плодове и ягоди
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете кръгла тава за печене с мазнина. Поръсете с малко брашно да не залепва.

На водна баня разтопете тъмния шоколад заедно с маслото, като разбърквате постоянно. След като се разтопи, оставете настрана да изстине. Разбийте белтъците на яйцата до пухкав сняг. Отделно разбийте жълтъците в друга купа. Разбивайте с миксер, докато жълтъците се втвърдят. Добавете захарта, бърбъна и солта. Разбийте отново до получаване на гладка смес.

Добавете сместа с шоколада към сместа с жълтъците. Внимателно добавете белтъците на сняг, като разбърквате нежно с лъжица.

Излейте кексовата смес в подготвената тава за печене. Печете в загрята фурна за 40 минути или до суха клечка. Оставете кекса да изстине на стайна температура преди да го разрежете и украсите с бита сметана и плодове.

Спестете си чакането по опашки и поръчайте бързо, лесно и удобно онлайн продукти от хипермаркети HIT от shop.gladen.bg.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай