-
Порции: 10
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете кръгла тава за печене с мазнина. Поръсете с малко брашно да не залепва.
На водна баня разтопете тъмния шоколад заедно с маслото, като разбърквате постоянно. След като се разтопи, оставете настрана да изстине. Разбийте белтъците на яйцата до пухкав сняг. Отделно разбийте жълтъците в друга купа. Разбивайте с миксер, докато жълтъците се втвърдят. Добавете захарта, бърбъна и солта. Разбийте отново до получаване на гладка смес.
Добавете сместа с шоколада към сместа с жълтъците. Внимателно добавете белтъците на сняг, като разбърквате нежно с лъжица.
Излейте кексовата смес в подготвената тава за печене. Печете в загрята фурна за 40 минути или до суха клечка. Оставете кекса да изстине на стайна температура преди да го разрежете и украсите с бита сметана и плодове.
Спестете си чакането по опашки и поръчайте бързо, лесно и удобно онлайн продукти от хипермаркети HIT от shop.gladen.bg.
Снимка: iStock
Опитайте още: