Меню

Кисело зеле

1 октомври 2012 | 14:42 | Аз жената
4 от 5 гласа
Добави в любими
10 зелки
10 л вода
500 г готварска сол

Продукти
Приготвяне

Подбират се средно големи зелки. Кочанът се изрязва. Зелката се разцепва на кръст на дълбочина 3-4 сантиметра. Нареждат се плътно в каца или бидон и се притискат с дървена решетка. Приготвяме саламура от студена вода и 500 г готварска сол. Саламурата трябва да бъде 10 сантиметра над решетката. Няколко дни след заливането започва претакането на саламурата, което се извършва в продължение на две седмици. При вадене на зелето капакът се повдига, а след това се поставя отново в първоначалното положение. Отгоре кацата се затваря плътно и се привързва с парче найлон.

Снимка: Reuters

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
рива ( преди 10 години )
2 rate up comment 0 rate down comment
Васко ( преди 10 години )
Класиката е 4 %-тен солен разтвор или иначеказано на 10 л вода - 400 гр. сол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
буби ( преди 10 години )
количеството сол се изчислява на база количество вода в съда. В бидон от 80л.слагам 50кг. зеле и във вода разтварям 2,5 -3кг. морска сол. След това допълвам бидона догоре. Претакам 2-3 пъти за да се изравни концентрацията на солта в целия бидон и след това на всеки 2-3 дни претакам по 2-3 кофи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
таня ( преди 11 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
сиси ( преди 11 години )
До таня: значи колкото сол поеме една зелка толкова му стига
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
таня ( преди 11 години )
издълбаваш чуканчето на зелето и слагаш сол на всяка зелка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Овчаров ( преди 11 години )
Солта ще дойде множко! Много години вече си приготвям зелето и всички ,които са го опитали много са го харесали.Просто на 10 л. вода се слага 300гр едра сол. Не повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Петьо ( преди 12 години )
Добре ще е да се подаде информация на колко литра вода какво количество сол се слага,това 500мг нищо не ми говори,а съм сигурен че и другите не биха те разбрали.Аз много обичам кисело зеле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Петьо ( преди 12 години )
Извинявам се сега видях че по нагоре е описано количеството вода и сол.Така е когато се чете отзад напред,добра рецепта и аз така го правя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар