Меню

Ризото с тиква и бяло вино

7 октомври 2020 | 04:50 | Илияна Николова
4 от 2 гласа
Добави в любими
280 г тиква
30 г масло
½ глава лук, нарязан
225 г ориз Арборио 
80 мл сухо бяло вино
1,2 литра горещ пилешки бульон 
4 супени лъжици настърган пармезан 
Сол и черен пипер на вкус
60 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Нарежете почистената тиква на кубчета. Поставете я да се свари в тенджера на средна към висока температура. По желание можете да сварите тиквата и на пара в съответния подходящ съд.

В друг тиган разтопете маслото. Добавете в него лука и го задушете за около 2 минути, докато омекне. Прибавете и ориза. Разбъркайте. Продължете с готвенето, като разбърквате от време на време, докато оризът стане бляскав заради маслото, а лукът започне да покафенява по ъглите.

Добавете виното и разбърквайте, докато се абсорбира напълно. Прибавете намачканата тиква и 1/3 от бульона. Намалете котлона. Гответе, докато бульонът се абсорбира или около 5 до 7 минути. Добавете половината от останалия бульон. Отново изчакайте да се абсорбира. Накрая добавете останалия бульон и отново гответе с разбъркване до абсорбирането на течността.

Накрая добавете пармезана и овкусете с подправките.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай