Меню

Пай с пилешко и зеленчуци

25 ноември 2020 | 04:11 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
500 г пилешки гърди, нарязани
4 моркова, нарязани
150 г грах
3-4 стръка целина, нарязани
75 г масло
1 глава лук, нарязан
5 супени лъжици брашно
½ чаена лъжица сол
¼ чаена лъжица черен пипер 
400 мл пилешки бульон
150 мл прясно мляко
1 пакет бутертесто или тесто за пай по избор
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 220 градуса. Отделно на котлон загрейте малко мазнина в дълбок тиган. Запържете пилешкото, морковите, граха и целината. Добавете водата, покрийте и оставете да заври за 15 минути. Свалете от котлона, отцедете, извадете съдържанието и оставете настрана.

В същия тиган на средна температура запържете лука в разтопеното масло за няколко минути. Добавете брашното, солта, пипера. Разбъркайте. Бавно добавете пилешкия бульон и млякото. Разбърквайте непрекъснато. Оставете да покъкри на слаб огън. Свалете от котлона и оставете настрана.

Подгответе тава за печене. В нея постелете едната част от тестото, като другата запазите за покриване отгоре. Поставете плънката на дъното на пая. Залейте с течния компонент. Покрийте с другия лист тесто. Притиснете ъгълчетата на пая. Направете няколко дупки с вилица. Печете за 35 минути или до златисто.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай