Меню

Сиропиран тиквеник с канела и орехи

9 декември 2022 | 08:23 | Илияна Николова
4 от 4 гласа
Добави в любими
1 пакет кори за баница
2 кг тиква
3 чаени чаши захар
1 чаена чаша олио
1 супена лъжица канела
2 чаени чаши орехи, счукани
120 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Почистете тиквата. Настържете я. Сложете я в дълбока тенджера с малко мазнина и я задушете на котлона. Към нея прибавете 1 чаша захар и канелата. Разбъркайте добре. Добавете орехите и отново разбъркайте. Свалете от котлона и оставете да изстине.

Разделете корите по две. Сложете плънка във всяка кора и навийте на руло. Подредете в намазана с олио тава за печене. Подредбата може да е тип охлюв, като права баница или охлюв с нарязани парчета. Изборът е ваш.

Печете до златиста коричка на 220 градуса за около 45 минути. Извадете тиквеника от фурната да изстине. Междувременно направете сироп, като на котлона смесите останалите две чаши захар с 1 чаша вода. След като заври го свалете от котлона. Залейте изстиналата баница с него и оставете да поеме няколко часа или за през нощта.

Изберете си някои от:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай