
Януари месец продължава традицията с празненствата свързани с имени дни от празничния декември. В първия месец на новата година повод да почерпят имат и празнуващите на Антоновден (17 януари) и Атанасовден (18 януари). Както за всеки празник, така и за тези два има ястия, които ще приготвим специално за празничната трапеза.
Според народните вярвания на Антоновден и Атанасовден не се готви боб, леща, царевица, тъй като се вярва, че така се привличат болестите и по-специално шарката.
На Антоновден не се готви свинско, ястия с този вид месо може да приготвите за трапезата на 18 януари. Важно е за двата дни да има питка, която да се украси с помощта на вилица, с която да се направят форми с дупчици, мед, баница, вино, ястия с кокошка или пиле. Споделяме няколко чудесни рецепти за вашите празнични мигове.
Запечени котлети с картофи и кашкавал
Медено-чеснови свински ребърца
Пикантна разядка с крема сирене и кисели краставички