Меню

Лимонов кекс с джинджифил и глазура

20 февруари 2021 | 04:25 | Илияна Николова
Добави в любими
375 г брашно
2 чаени лъжици бакпулвер 
¼ чаена лъжица сол
250 г масло 
400 г захар
4 яйца
2 супени лъжици портокалов ликьор
3 супени лъжици настъргана лимонова кора 
300 мл сметана
½ чаена лъжица джинджифил на прах
125 мл лимонов сок, пресен 
150 г пудра захар
70 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете правоъгълна форма за кекс. Пресейте сухите съставки. Оставете настрана. Разбийте с миксер маслото със захарта. Добавете яйцата и разбийте. Разбъркайте ликьора с лимоновите корички. Добавете сметаната към тях. Добавете ги към сместа с яйцата. Добавете и сухите съставки. Разбъркайте много добре, докато се получи хомогенна смес.

Излейте сместа във формата. Печете до златиста коричка или до суха клечка – около 50 минути. Извадете от фурната и оставете да изстива.

За да направите глазура, разбийте 150 г пудра захар с лимоновия сок, докато захарта се разтвори. Внимателно залейте кекса, докато все още не е изстинал напълно. След като се охлади напълно е готов за сервиране.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай