Меню

Пиле с шафран по марокански

24 март 2021 | 05:07 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
60 мл зехтин + 2 с.л.
3 скилидки чесън, пресован
1 чаена лъжичка куркума
1 чаена лъжичка кимион
Сол и черен пипер на вкус 
4 големи пилешки бутчета
1 глава лук, нарязан
500 мл вода
16 нишки шафран
½ лимон
30 г маслини
2 глави маринован артишок от буркан, нарязан
1 супена лъжица пресен магданоз, нарязан
60 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Разбъркайте 60 мл зехтин с чесъна, куркумата, кимиона, солта и пипера. Оваляйте бутчетата в сместа, докато се покрият напълно. Мариновайте ги за през нощта или най-малко за 4 часа.

Загрейте двете лъжици зехтин в дълбока тенджера на средна към висока температура. Запържете лука, като разбърквате за около 7-8 минути. Извадете пилето от маринатата. Сложете го в тенджерата и гответе, докато покафенее от всяка страна. Намалете котлона и добавете водата – толкова, колкото да покрие наполовина пилето. Оставете да ври 20 минути под капак.

Свалете капака. Поръсете с шафрана и покрийте пилето с нарязания лимон на слайсове. Гответе, докато пилето вече не е розово на цвят, а соковете му се избистрят или още около 5 минути. Извадете ястието от тенджерата и прехвърлете в съд за сервиране. Изчакайте между 5 и 7 минути сосът да се стегне преди да сервирате. Сервирайте пилето, поръсено с маслини, нарязания артишок и пресния магданоз.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай