Меню

Великденски ванилови кифлички

28 април 2021 | 05:47 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
175 мл топла вода
50 г масло
1 супена лъжица сухо мляко
50 г захар
1/8 лъжичка сол
1 яйце
1 белтък 
375 г брашно
1 супена лъжица мая 
100 г сушен касис или стафиди
1 чаена лъжица канела
1 жълтък 
2 супени лъжици вода
За топинга: 
50 г пудра захар
¼ чаена лъжица ванилия
1 чаена лъжица прясно мляко
120 мин

  • Порции: 12

Продукти
Приготвяне

Сложете топлата вода, маслото, сухото мляко, пудра захарта, солта, яйцето, белтъка, брашното и маята в машина за месене на хляб. Ако нямате, използвайте миксер с приставка за тесто. Разбъркайте тестото. Малко преди да е готово добавете касиса/ стафидите и канелата. Разбъркайте още веднъж. Ако ползвате машина, оставете я да довърши програмата за месене.

Извадете тестото и го поставете върху набрашнена повърхност. Покрийте го за 10 минути и го оставете да почине. Оформете 12 малки топки и ги поставете в намазнена тава за печене. Покрийте и ги оставете да втасат на топло за около 40 минути.

Смесете жълтъка с 2 супени лъжици вода. Намажете топките. Печете в загрята на 190 градуса фурна за 20 минути. Извадете ги и ги поставете върху скара за изстиване.

За да направите кръстовидната декорация, смесете пудра захарта, ванилията и прясното мляко. С помощта на тънък шприц, пош или с лъжица нарисувайте кръстчета върху кифличките.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай