Меню

Баница със спанак, пармезан и фета сирене

11 април 2021 | 05:37 | Михаела Лазарова
Добави в любими
300 г пресен спанак
2 скилидки чесън
5 големи яйца
250 г фета сирене, може и обикновено или друго по ваш вкус
2 супени лъжици настърган пармезан
4 листа фини точени кори за баница
сол, черен пипер на вкус
зехтин, олио или масло
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

В дълбок и добре загрят тиган сложете около 1-2 с. л. зехтин/олио със стрития чесън. Разбъркайте добре и добавете измития и почистен спанак. Гответе около 5-10 до омекване на спанака, след което го отделете в чиния, за да изстине. В купа разбийте яйцата, овкусете със сол, черен пипер, пармезана и натрошеното сирене. Сложете спанака и разбъркайте добре.

За печенето ще ви трябва кръгла тава с диаметър около 20 см. Намажете я добре със зехтин/олио/масло. Сложете 1 точена кора, която намажете хубаво с мазнина. След това останалите кори, като всяка мажете с мазнината, която сте си избрали.

Изсипете плънката и подвийте висящите краища на корите. Намажете ги с мазнина и добавете още натрошено сирене. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 30 минути или докато баницата стане златиста.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай