Меню

Пухкав гръцки кекс с лимон

22 май 2021 | 12:08 | Илияна Николова
5 от 3 гласа
Добави в любими
425 г брашно
1 чаена лъжица сода
¼ чаена лъжица сол
6 яйца
400 г захар
250 г масло, размекнато 
2 чаени лъжици лимонови корички 
2 супени лъжици лимонов сок
250 г кисело мляко
90 мин

  • Порции: 12

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с мазнина и поръсете с малко брашно.

Пресейте брашното, содата и солта. Оставете настрана. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг. Внимателно добавете 10 г захар, като разбивате отново до получаване на пяна. Оставете настрана.

Разбийте маслото с останалата захар, жълтъците, лимоновите корички и сок до пухкава смес. Добавете сухите съставки. Разбийте. Добавете киселото мляко и разбийте. Внимателно добавете белтъците и разбъркайте с лъжица, за да остане сместа пухкава. Прехвърлете тестото в подготвената форма.

Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 60 минути. Оставете кекса да почине за 10 минути преди да го извадите от формата.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай