Меню

Рецепта за фугас – провансалски хляб

4 май 2021 | 05:43 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
450 г брашно
½ ч.л. сол 
1 ч.л. суха  мая
¼ ч.ч. зехтин
½ ч.ч. нарязани маслини
½ ч.ч. нарязани каперси
Около 1 с.л. сушен розмарин, сушен босилек, сушен риган (общо количество)
Зехтин за намазване
280 мин

  • Порции: 2

Продукти
Приготвяне

В купа сложете брашното, солта, зехтина, разтворената в топла вода мая, подправките и разбъркайте добре. След това прибавете нарязаните каперси, маслини. Омесете хубаво и еластично тесто, като може да ползвате и миксер с бъркалки за тесто. Оставете готовото тесто в купа, покрийте го със свежо фолио за около 1 час, за да втаса. След това върху набрашнен плот разделете тестото на две половини. С помощта на точилка разстелете всяка, сложете ги в голяма тава (или две отделни) върху хартия за печене. Вземете остър нож и направете дълъг разрез по средата, който леко разтворете с помощта на пръсти. След това направете около него още няколко малки разреза, за да придобие тестото форма като лист. Оформени по този начин, тестата се оставят да втасат още 30 минути. Преди да ги сложите във фурната, която трябва да е предварително загрята на 220 градуса ги намажете със зехтин. Печете около 25 минути или до готовност.

Снимка: Istock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай