-
Порции: 8
Загрейте фурната на 180 градуса. Поръсете патладжана със сол и изчакайте да се отцеди от соковете и горчивината. Изплакнете под течаща вода. Подсушете добре върху хартия. Намажете с едната лъжица зехтин да покрие добре. Запечете го за 30 минути.
Загрейте другата лъжица зехтин в тиган на средна към висока температура. В него запържете каймата до кафяво. Добавете чесъна, пипера, кимиона, кориандъра, канелата и разбърквайте за 1-2 минути. Добавете билките, доматите и пюрето. Разбъркайте. Намалете котлона и оставете да къкри за 30 минути.
Междувременно разтопете маслото в друг тиган. Свалете го от огъня. Добавете брашното и разбъркайте. Бавно налейте и млякото, като разбърквате. Върнете на огъня и разбърквайте, докато се сгъсти. Добавете рикотата и още подправки на вкус. Оставете да изстине.
Прехвърлете част от сместа с каймата в тава за печене. Покрийте с ред от патладжана. После пак кайма, пак патладжан и така докато продуктите свършат. Разбийте яйцето. Добавете го към заливката. Разбъркайте. Залейте ястието и печете за 1 час.
Снимка: iStock
Вижте още: