Меню

Маслен кекс с полента и ягоди

14 юни 2021 | 05:47 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
175 г полента (качамак) 
75 г брашно
½ ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер 
175 г масло 
250 г захар
4 яйца
1 ч.л. ванилия 
125 мл кисело мляко 
300 г ягоди, нарязани на слайсове
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с мазнина. Поръсете с брашно и изтупайте, така че да остане малко количество по дъното на формата. Смесете полентата (качамака), брашното, бакпулвера и солта. Оставете ги настрана.

В друга купа разбийте разтопеното масло със захарта до пухкава смес. Разбийте и яйцата към тях, като ги добавяте едно по едно. Добавете и ванилията. Разбийте. Добавете сухите съставки. Внимателно добавете и киселото мляко и разбийте. Накрая добавете нарязаните ягоди. Разбъркайте внимателно с лъжица. Излейте сместа в подготвената форма.

Печете за 50 минути, до златисто или докато центърът на сладкиша е напълно сух (до суха клечка). Оставете кекса да изстине за около 30 минути преди да го разрежете. По желание украсете с още ягоди отгоре и сервирайте.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай