![2 резена бекон
24 бр. стриди
275 г спанак, леко сварен
5 с.л. галета
3 стръка пресен лук, ситно нарязан
2 стръка магданоз, ситно нарязан
½ ч.л. сол
½ ч.л. сос Табаско
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сухо бяло вино
1 кг груба морска сол](/media/files/resized/article/654x358/067/98af7b6e500246afa7029851fcaf3067-34ad66c94c5ba7660f284022883e2cf0.jpg)
-
Порции: 8
Загрейте фурната на 230 градуса. Сложете бекона в тиган за пържене. Запържете го до златисто. Отцедете мазнината, нарежете на парченца и оставете настрана.
Почистете стридите и ги поставете в дълбока тенджера. Покрийте с вода и ги сварете. След като водата заври, свалете тенджерата от котлона и отцедете. Оставете да изстинат. След като са добре изстинали, отворете стридите, като премахнете горната част от черупката и оставите месото им в долната част.
В блендер или с помощта на пасатор смесете бекона, сварения спанак, галетата, лука и магданоза. Добавете солта, Табаското, зехтина и бялото вино. Пасирайте отново до получаване на гладка смес.
Подредете стридите в тава за печене, в чието дъно сте поставили морската сол. Покрийте всяка стрида с лъжица от сместа в блендера. Печете за 10 минути в загрята фурна или до златисто.
Снимка: iStock
Вижте още: