Меню

Солено суфле със сирене

16 юни 2021 | 10:10 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
3 супени лъжици масло
3 супени лъжици брашно
¼ чаена лъжица горчица
230 мл прясно мляко
120 г сирене Чедър или Грюер, настъргано 
4 яйца, разделени жълтъци от белтъци
60 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с мазнина форми за суфле. Разтопете маслото в дълбок тиган на средна температура. В него разбъркайте брашното и горчицата до получаване на гладка смес без бучки. Бавно на струйка добавете млякото, докато разбърквате непрекъснато. След като оставите да заври, разбърквайте още, докато започне да се сгъстява.

Намалете котлона на слабо. Добавете настърганото сирене, което сте избрали, и разбърквайте до пълното му разтапяне. Свалете от котлона.

Разбийте жълтъците в купа. Прибавете много бавно около една трета от горещата смес с млякото към жълтъците. Разбърквайте енергично. Върнете тази смес при останалата в тигана. Разбърквайте без да спирате. Оставете да изстине.

В друга чиста купа разбийте белтъците на сняг. Внимателно ги прибавете към другата смес. Разбъркайте леко с дървена лъжица, за да стане пухкава смес. Разпределете сместа в купичките. Печете в загрята фурна за 20 минути или до суха клечка. Сервирайте веднага.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай