Когато приготвяме спагети, лазаня или друг вид паста, винаги добавяме сирена. Те са или финалния щрих или основна част от соса към ястието. Знаете ли какво е общото между сирената чедър, грана падано, таледжо, бри? Всичките те са подходящо допълнение към пастата. Вижте кои други да опитате.
Пармезан
Пармезанът е класическият избор, с който няма да сбъркате, защото може би няма рецепта за паста, която да не бъде допълнена от това „гъвкаво“ сирене. Традиционният пармезан от Италия може да се нарече Parmigiano-Reggiano само ако е от определени райони на страната, но рецептата за приготвянето му е изнесена по целия свят. Пармезанът е идеален за настъргване и топене, към паста болонезе, сосове със сирена, паста карбонара и други.
Паста с пиле и пармезан на фурна
Рикота
Това е вид суроватъчно сирене, което е кремообразно и плътно. Може да се приготви от краве, козе мляко или от друга остатъчна суроватка. Рикотата е чудесно сирене не само за десерти, но и за сгъстяване на сосове. Подхожда на лазаня или паста. Чудесно допълва спанака и други зеленчуци и придава кремав вкус на вашата любима паста. Може да я пробвате и при приготвянето на пица заедно с други сирена.
Фета
Въпреки че фета не е италианско сирене и по-често го свързваме със свежа салата, хубав хляб, маслини и зрели домати, то също е подходящо за вашата паста. То е меко, обикновено се приготвя от овче мляко, но има и смеси с козе. Може да го добавите към леки сосове за паста, като домати и босилек, песто.
Моцарела
Моцарелата е основна част от много традиционни ястия с паста със сирене. Италианската моцарела се приготвя с биволско мляко, добре се разтапя. Подходяща е за приготвяне на сосове за паста или се използва за допълване на ястия, изпечени на фурна. Придава една приятна кремообразна основа. Освен това не е така солена като пармезана.
Пекорино Романо
Приготвено от овче мляко, пекорино романо е вид твърдо италианско сирене, с изключително наситен вкус, което е най-подходящо за настъргване към сосове за паста, салати, тестени изделия, рагу. Бъдете внимателни, когато готвите с него, защото е доста солено.
5 сирена, които да включите във вашата диета
Горгонзола
Ако обичате синьо сирене и търсите наистина наситен вкус, опитайте да приготвите паста или лазаня с горгонзола. Меко синьо сирене, но кремообразно. Не се настъргва или натрошава, а се добавя към сосове, за да ги направи още по-богати на вкус. То е богато на мазнини, приготвя се от козе или краве мляко, а понякога смес от двете. Горгонзола може да намерите в различни разновидности.
Снимки: iStock