Меню

Кекс с фурми, орехи и маслен сос с кафява захар

13 юли 2021 | 05:40 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
180 г сушени фурми 
250 мл вода
125 г масло
100 г захар
1 чаена лъжица сода
200 г брашно
1 яйце, разбито 
1 чаена лъжица ванилия
120 г орехи, счукани 
За глазурата: 
55 г масло
80 мл сладка сметана
110 г тъмна кафява захар
120 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете правоъгълна форма за кекс с мазнина и поръсете с брашно. В тиган на средна температура загрейте фурмите (без костилки) заедно с водата. След като заври добавете и 125 г масло и 100 г захар. Разбърквайте, докато се разтопят и смесят напълно. Свалете от котлона. Добавете содата. Оставете да изстине за 10 минути.

Сложете сместа в голяма купа. Добавете брашното, яйцата и ванилията. Разбийте с миксер. Добавете орехите. Разбъркайте с лъжица. Излейте в подготвената форма за кекс. Печете за 1 час в загрята фурна или до суха клечка. Оставете да изстине за 10 минути преди да извадите от формата. Изчакайте да изстине напълно преди да го нарежете на филийки и да го полеете със соса за сервиране.

Как да направите соса за сервиране:

В тиган на средна температура загрейте маслото, сметаната и тъмната кафява захар. Разбърквайте постоянно, докато всичко се смеси изцяло и се получи гладка консистенция. Поръсете парчетата кекс с получения сос преди да ги сервирате.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай