Меню

Мароканска салата Zaalouk с патладжани

14 август 2021 | 06:07 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
2 големи патладжана
6 големи домата - обелени
3-4 пресовани скилидки чесън
1/4 чаша пресен кориандър, нарязан
1/4 чаша магданоз, нарязан
1 супена лъжица сладък червен пипер
1 чаена лъжичка смлян кимион
сол на вкус
1/4 ч.ч. зехтин
1/3 ч.ч. вода
лют пипер на вкус
60 мин

  • Порции: 2-3

Продукти
Приготвяне

Патладжаните се обелват и нарязват на кубчета. Може да приготвите разядката и с предварително изпечени патладжани. Нарежете зелените подправки и доматите. В дълбока тенджера или голям тиган, които са хубаво загряти, комбинирайте патладжаните, доматите, чесъна, лютия пипер, кориандъра, магданоза, червения пипер, кимиона, солта, зехтина и водата. Разбъркайте добре, покрийте с капак и оставете на средно силен тиган да къкри около 30 минути. От време на време разбърквайте и по желание добавете няколко капки лимонов сок.

Ако все още има течност премахнете капака и оставете да се готви така около 10 минути. Разядката е готова, когато се получи гладка и гъста смес. Остава да я пресоватe леко с помощта на метална преса за картофено пюре (ако патладжанът е твърде едър). Сервирайте с хубав хляб, поръсена с няколко капки зехтин. 

Снимка: istock



Как бихте оценили рецептата?
Коментирай