Меню

Паста на фурна с шунка, кейл и сирена

18 август 2021 | 05:07 | Илияна Николова
4 от 1 гласа
Добави в любими
450 г паста
4 супени лъжици масло от гроздови семки или зехтин
30 г масло 
3 супени лъжици брашно 
700 мл прясно мляко 
110 г настъргана гауда
110 г настърган грюер
120 г настъргано пекорино
1 супена лъжица черен пипер 
1 скилидка чесън, пресован
Сол и черен пипер на вкус 
225 г кейл, накъсан 
225 г пуешка шунка на кубчета
90 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе голям съд за печене, намазан с малко мазнина. 

Кипнете подсолена вода. Сварете пастата и я отцедете. Върнете пастата в тенджерата. В тиган на средна температура разтопете маслото заедно с 2 супени лъжици зехтин. Разбърквайте до пълното разтапяне на маслото. Добавете брашното и разбърквайте постоянно, докато се получи смес без бучки. Гответе, докато сместа започне да добива златист цвят или около 5 минути. 

Излейте млякото в сместа малко по малко, като разбърквате постоянно между наливанията. Гответе с разбъркване до сгъстяване на соса или около 15 минути. Намалете котлона на слабо. Добавете настърганите сирена и разбърквайте, докато се разтопят. Добавете 1 супена лъжица черен пипер към сместа. Свалете от котлона. 

Загрейте останалите 2 лъжици зехтин в друг дълбок тиган на средна към висока температура. Сотирайте чесъна с щипка сол и щипка черен пипер. Разбърквайте, докато чесънът стане леко прозрачен или за около 1 минута. Добавете кейла и гответе, докато омекне или 15 минути. 

Добавете соса със сирената, кейла и нарязаната на кубчета шунка в тенджерата с пастата. Разбъркайте много добре. Прехвърлете всичко в подготвената тава за печене. Печете за около 25 минути в загрятата фурна. 

Снимка: istock

Опитайте още: 

10 фантастични рецепти за паста

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай