
-
Порции: 6
Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе голям съд за печене, намазан с малко мазнина.
Кипнете подсолена вода. Сварете пастата и я отцедете. Върнете пастата в тенджерата. В тиган на средна температура разтопете маслото заедно с 2 супени лъжици зехтин. Разбърквайте до пълното разтапяне на маслото. Добавете брашното и разбърквайте постоянно, докато се получи смес без бучки. Гответе, докато сместа започне да добива златист цвят или около 5 минути.
Излейте млякото в сместа малко по малко, като разбърквате постоянно между наливанията. Гответе с разбъркване до сгъстяване на соса или около 15 минути. Намалете котлона на слабо. Добавете настърганите сирена и разбърквайте, докато се разтопят. Добавете 1 супена лъжица черен пипер към сместа. Свалете от котлона.
Загрейте останалите 2 лъжици зехтин в друг дълбок тиган на средна към висока температура. Сотирайте чесъна с щипка сол и щипка черен пипер. Разбърквайте, докато чесънът стане леко прозрачен или за около 1 минута. Добавете кейла и гответе, докато омекне или 15 минути.
Добавете соса със сирената, кейла и нарязаната на кубчета шунка в тенджерата с пастата. Разбъркайте много добре. Прехвърлете всичко в подготвената тава за печене. Печете за около 25 минути в загрятата фурна.
Снимка: istock
Опитайте още: