Меню

Солен кекс с тиквички, пармезан и подправки

1 септември 2021 | 05:50 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
100 г брашно 
1 супена лъжица бакпулвер 
1 чаена лъжица захар
1 чаена лъжица сол 
50 г настърган пармезан 
1 супена лъжица пресен магданоз, нарязан 
½ супена лъжица пресен риган, нарязан 
1 супена лъжица пресен босилек, нарязан 
4 яйца
125 мл зехтин или олио 
1 глава лук, нарязан 
450 г тиквички, отцедени и подсушени
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Настържете тиквичките. Посолете ги със сол и ги оставете да се отцедят. Изстискайте ги в гевгир или в тензух, за да не остане никаква вода. Подсушете в кухненска хартия. 

В купа пресейте сухите съставки. Към тях добавете пармезана и ситно нарязаните подправки. В отделна купа разбийте яйцата. Към тях добавете зехтина и лука, разбъркайте и добавете към останалите съставки. Разбъркайте, докато се смесят добре. Прибавете и тиквичките. Разбъркайте. 

Намажете правоъгълна форма за печене с малко мазнина. Излейте сместа в нея и печете за около 35 минути или до суха клечка. Извадете от фурната. Оставете кекса да изстине малко преди да го нарежете на парчета. 

Снимка: istock

Опитайте още: 

Солен кейк с шунка, кашкавал и майонеза

Солен кекс с шунка, кашкавал и краставички

Солен кекс със салам и сирене

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай