Меню

Веган сос „Болонезе“

18 септември 2021 | 05:15 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 супена лъжица зехтин
1 глава лук, нарязана 
2 скилидки чесън, ситно нарязани
½ червена чушка, ситно нарязана 
1 морков, нарязан на малки кубчета
40 г гъби, ситно нарязани 
120 мл червено вино 
400 г домати от консерва, нарязани 
240 мл зеленчуков бульон 
400 г леща, сварена и отцедена (може и от консерва)
1 чаена лъжица червен пипер 
1 чаена лъжица сушен босилек 
1 чаена лъжица сушен риган 
1 щипка индийско орехче
45 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Загрейте зехтина в тенджера. В него запържете лука и чесъна за 5 минути с разбъркване. Добавете чушката и моркова. Разбърквайте за още 5 минути. Добавете гъбите, разбърквайте, докато омекнат или 2 минути.

Излейте виното в тенджерата. Оставете да къкри, докато се редуцира или около 1-2 минути. Добавете нарязаните домати и бульона. Оставете соса да заври, намалете котлона. Трябва да къкри около 10-15 минути, докато вкусовете се смесят. Разбърквайте от време на време. Добавете лещата, пипера, босилека, ригана, индийското орехче. Разбъркайте отново и оставете да къкри до сгъстяване или около 5 минути.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай