-
Порции: 6
Разтопете 2 супени лъжици масло в дълбока тенджера на висока температура. В него запържете лука, чесъна и гъбите с разбъркване. Гответе, докато лукът омекне и стане прозрачен, а гъбите омекнат или около 5 минути. Свалете от котлона.
Междувременно сложете другите 2 лъжици масло в друга тенджера на висока температура, за да се разтопи. В него добавете брашното и разбърквайте, докато се получи гладка златиста смес. Ще отнеме около 5 минути. Внимателно излейте бульона, сметаната, ½ чаена лъжичка сол и розмарина към сместа. Разбърквайте, докато всички съставки се смесят добре. Намалете котлона на средна температура. Добавете гъбите в тенджерата с бульона. Добавете и настърганото синьо сирене.
Нека супата да заври и оставете така да ври около 10 минути, като разбърквате от време на време. След това пасирайте половината от супата в блендер или с пасатор в отделен съд. Към пасираната част добавете шерито и овкусете със сол и пипер. Върнете пасираната част към останалата супа. Оставете супата да се сгъсти за около 5-6 минути. Сервирайте супата поръсена с пресен магданоз.
Снимка: iStock
Вижте още: