Тиквата е отлична есенна храна, богата на много ценни хранителни вещества. Вкусна и полезна, тиквата присъства в толкова много рецепти, от основни ястия до неустоими десерти. Несъмнено обаче класическата крем супа от тиква е просто божествено ястие, което си заслужава по-често да приготвяме у дома.
Може би мнозина обаче не знаят, че тиквата не само може да се консумира сурова, но и така е още по-полезна и вкусна. При нейната термична обработка, особено ако е по-продължителна, се губят някои от хранителните качества, затова е добре винаги когато можем да я предпочитаме сурова.
Прясната сурова тиква, пасирана или отцедена под формата на сок, е много богата на ценни минерали като калий, калций, фосфор, хлор, магнезий, натрий, сяра, желязо, цинк, йод, манган и мед. От витамините в нея се намират А, РР, С, Е, група В, бета-каротин.
Консумацията на сурова тиква има имуностимулиращо, антипиретично, антитоксично, антимикробно, противовъзпалително, антисклеротично и общоукрепващо действие. Тази храна помага да подобрим съня и настроението си не само благодарение на богатия си хранителен състав, но и на вкуса и яркия си цвят.
Точно както своите обгрени в оранжево „братовчеди“, морковът и сладкият картоф, тиквата е богата на бета каротин – прекурсорът - антиоксидант, който нашето тяло трансформира във витамин А. Нуждаем се от него, за да обезпечим работата на имунната и репродуктивната си системи, както и здравето на сърцето, белите дробове и бъбреците.
Освен от бета каротин, тиквите изобилстват от витамин С, витамин Е, желязо и фолиева киселина - всички те укрепват имунната ни система. Честата консумация на тиква може да повиши ефективността на имунните ни клетки в борбата с микробите, както и да ускори зарастването на рани и процесите на регенерация на организма.
Наситеният ярък оранжев цвят на тиквата също е знак от природата, че тя предлага изобилие от друг важен за човешкото здраве минерал - калий. Калият има ключова роля в борбата с хипертонията. Суровите тиквени семки от своя страна също са природен елексир от минерали и растителни стероли, които повишават нивата на HDL (добрия) холестерола и помагат също да се понижи кръвното налягане.
Ползите от консумацията на тиква съвсем не свършват до тук.
Тиквите са нискокалорична храна, с високо съдържание на фибри. Това означава, че създава усещане за ситост, без да добавя осезаем брой калории към общия прием на храна за деня. Ако търсите здравословен начин за зареждане и богатата на хранителни вещества храна, тиква е оптимален избор.
Предлагаме ви да опитате страхотната рецепта за сурова крем супа от тиква на очарователната водеща на различното здравно предаване „Линия „Здраве“ Яна Данаилова, което стартира в ефира на Bulgaria ON AIR от 3 октомври.
Здравословна и вкусна, тази супа се приготвя изключително лесно и само за 5 минути получавате вкусен и засищащ обяд или вечеря.
Начин на приготвяне: от тиквата и морковите изцеждате сок. Поставяте сока и всички останали съставки в блендер и блендирате докато получите гладка хомогенна смес.
Изливаме я в купички и гарнираме отгоре с конопено семе, тиквено семе, чиа и филирани бадеми.
Защото здравето е вкусно!