Меню

Гръцки кекс с меден сироп и орехи

8 октомври 2021 | 06:12 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
125 г брашно
1 и ½ чаени лъжици бакпулвер 
¼ чаена лъжица сол 
½ чаена лъжица канела 
1 чаена лъжица портокалови кори 
170 г масло на стайна температура 
350 г захар
3 яйца
60 мл прясно мляко 
125 г счукани орехи 
350 г мед 
175 мл вода 
1 чаена лъжица лимонов сок
120 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с мазнина. Поръсете с малко брашно, за да не залепва. Пресейте брашното, бакпулвера, солта, канелата. Добавете към тях портокаловите корички. Оставете настрана.

В купа разбийте маслото със 150 г от захарта до пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате. Прибавете сместа с брашното и разбийте много добре, докато стане гладко тесто. Добавете орехите и разбъркайте с лъжица.

Излейте тестото във формата. Печете за 40 минути или до суха клечка. Охладете за 15 минути на стайна температура. Нарежете кекса на парчета. Нека изстине напълно.

За сиропа:

В малка тенджера смесете меда, 200 г захар и водата. Оставете да заври и след това да къкри 5 минути. Разбърквайте постоянно. Прибавете лимоновия сок и разбърквайте за още 2 минути. Залейте парчетата кекс със сиропа. Оставете да изстине напълно преди да сервирате.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 2 години )