Меню

Гретен с тиква, сладки картофи и пармезан

17 октомври 2021 | 05:32 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
2 сладки картофа, обелени и нарязани на едри четвъртини
1 тиква цигулка, обелена, без семки и нарязана на едри парчета 
2 супени лъжици зехтин 
3 супени лъжици масло 
½ глава лук, нарязан 
2 супени лъжици брашно 
480 мл прясно мляко 
1 и ½ чаени лъжици градински чай, ситно нарязан или стрит 
1 щипка чеснова сол 
1 щипка черен пипер 
25 г настърган пармезан
90 мин

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете тава за печене с малко мазнина. Намажете нарязаните картофи със зехтина. Подредете ги в тавата. Оставете тиквата настрана. Печете картофите в загрятата фурна за 5 минути. След това добавете и тиквата. Върнете във фурната за още 10-15 минути, докато омекнат. Извадете и оставете да изстинат.

В дълбок тиган загрейте маслото на средна температура. В него сотирайте лука за 10 минути. Добавете брашното, млякото, градинския чай, чесновата сол, пипера. Разбъркайте много добре. Гответе около 10 минути с разбъркване, докато сосът се сгъсти и не останат никакви бучки.

Върнете се на картофите и тиквата. Внимателно ги нарежете на слайсове, след като са изстинали. Подредете ги в тавата за печене. Залейте ги с получения сос. Поръсете щедро с пармезана. Върнете във фурната, като завиете с фолио. Печете за 25 минути. Извадете, свалете фолиото, поръсете с още малко пармезан и върнете във фурната до получаване на златиста коричка или още 10 минути.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай