Меню

Ризото с тиква и пармезан

11 октомври 2021 | 05:17 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
280 г тиква цигулка на кубчета 
30 г масло 
½ глава лук, нарязан на ситно 
225 г ориз арборио 
80 мл сухо бяло вино
1,2 л пилешки бульон, разтворен 
4 супени лъжици настърган пармезан 
Сол и черен пипер на вкус
60 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Сложете тиквата в кошница за приготвяне на пара. Добавете вода в тенджерата. Оставете да заври на средна към висока температура. Тиквата би трябвало да е готова след 15-20 минути. Отцедете и намачкайте с вилица.

В тиган на средна към висока температура разтопете маслото. В него запържете лука за 2 минути с разбъркване, докато омекне. Прибавете ориза. Продължете да разбърквате, докато оризът стане прозрачен и блестящ, а лукът започне да покафенява или около 5-6 минути.

Залейте с бялото вино. Гответе, докато течността се изпари. Добавете намачканата тиква и 1/3 от бульона. Намалете котлона на средна температура. Гответе, докато оризът абсорбира течността. Долейте половината от останалия бульон. Продължете да разбърквате, докато и той се абсорбира. Накрая долейте целия останал бульон и продължете да бъркате, докато ризотото стане кремообразно. Добавете пармезана, овкусете със сол и пипер.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай