Меню

Пиле с карамелизирани круши

21 октомври 2021 | 12:06 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
2 глави лук, обелен и нарязан ситно
7 супени лъжици зехтин
1 цяло пиле, нарязано на парчета 
1 чаена лъжица куркума
1 чаена лъжица кимион
1 чаена лъжица кориандър
1 чаена лъжица сол 
2-3 канелени пръчици 
2 дафинови листа 
1 връзка пресен магданоз
2 супени лъжици прясно настърган джинджифил 
125 мл вода
30 г масло 
2 круши, нарязани и обелени
2 супени лъжици мед
120 мин

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 170 градуса. Нарежете лука. Задушете го в тиган на средна температура заедно с 2 супени лъжици от зехтина. Гответе, докато стане мек и прозрачен. Прехвърлете лука в гювече. Поставете парчетата пилешко отгоре. Смесете куркумата, кимиона, кориандъра, солта в малка купа. Добавете останалите 5 лъжици зехтин. Разбъркайте добре. Намажете пилешкото с маринатата. Поставете канелените пръчици наоколо. Поставете и дафиновите листа до пилешкото. Добавете пресния магданоз и джинджифила. Залейте със 125 мл вода. Покрийте и гответе в загрята фурна за 50 минути.

Разтопете маслото в тиган на ниска температура. Добавете нарязаните круши и меда. Разбъркайте, докато всичко се карамелизира или за около 5 до 7 минути. Извадете гювечето от фурната. Проверете дали пилешкото е добре сготвено. Добавете карамелизираните круши и върнете във фурната за още 10 минути.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай