Меденки
Продукти:
2 яйца
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
1 к. ч. мед
2 ч. л. хлебна сода + 3капки оцет
1 канела
1 ванилия
брашно, колкото поеме за средно меко тесто
Приготвяне:
От тестото се правят топчета с големина на орех. Пекат се в умерена фурна. Слепват се с мармалад. По желание се потапят в разтопен шоколад и се поръсват с цветни пръчици.
Зимна приказка
На 8 яйца се отделят белтъците от жълтъците. Към белтъците се прибавя 1 1/2 ч. ч. захар и се разбива като за целувки.
Към жълтъците се прибавя 12 с. л. захар и се разбива до побеляване, след това се слага 12 с. л. вода и 20 с. л. брашно и пак се разбива. Тази смес се изсипва в тава намазана с олио и малко набрашнена. Изпича се до бледо розово, оставя се да изстине. Със супена лъжица се взима от белтъка и се реди върху блата като скалички. Запича се до бледожълто. След като изстине се сиропира със супена лъжица отгоре със следния Сироп: 1 ч. ч. захар се карамелизира и се слага 1 ч. ч. вода.