Меню

Джинджифилов сладкиш „Паркин“

9 ноември 2021 | 05:30 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
110 г масло 
110 г черна меласа
200 г кленов сироп 
100 г кафява захар
200 г брашно с набухвател 
1 чаена лъжица сода
110 г овесени ядки 
1 яйце 
100 мл прясно мляко
120 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 150 градуса. Намажете правоъгълна форма за печене и поставете хартия.

В касерола смесете маслото, меласата, кленовия сироп и захарта. Оставете да се разтопи напълно, като разбърквате почти постоянно. Свалете от котлона преди да е завряла сместа и я оставете да изстине за малко.

В голяма купа пресейте сухите съставки. Добавете и овесените ядки. Внимателно и бавно започнете да наливате течната смес, като разбърквате. Добавете и яйцето. Ще се получи гъста смес. Разбъркайте добре с лъжица, колкото можете. Излейте сместа в тавата за печене. Печете за 90 минути или до суха клечка. През първия час от печенето не отваряйте фурната, защото паркинът ще спихне. След като сте се убедили, че сладкишът е готов, извадете го и го оставете да си почине за през нощта. На сутринта нарежете на квадратчета и сервирайте.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай