Меню

Сиропиран кекс с инстантно кафе

14 януари 2022 | 12:03 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За тестото:
100 г захар
100 г масло
2 яйца, разбити 
2 с.л. инстантно кафе, разтворени в 2 с.л. вода
100 г брашно с набухвател 
За соса с кафе: 
50 г захар
1 с.л. инстантно кафе
3 с.л. кленов сироп 
50 мл вода 
125 г кондензирано мляко 
За сиропа: 
100 мл вода 
1 с.л. разтворено кафе 
4 с.л. захар
180 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

За тестото:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс. Разбийте с миксер маслото, докато стане пухкаво. Добавете захарта и разбийте отново. Едно по едно добавете яйцата, разтвореното кафе, брашното. Разбивайте, докато сместа стане мека и хомогенна. Излейте тестото във формата. Печете за 35 минути или до суха клечка.

За сиропа:

Сложете съставките за сиропа в тенджера на котлона. Загрейте на средна температура, докато захарта се разтвори напълно, като разбърквате постоянно. Свалете от котлона и оставете да изстине. Направете дупки в кекса с помощта на вилица. Залейте със сиропа, докато кексът е още топъл.

За соса с кафе:

Смесете съставките за соса в друга тенджера на котлона, докато захарта се разтвори. Сервирайте сиропирания и добре охладен кекс, полят с още топлия сос с кафе.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай