Меню

Торта с мус от бял шоколад, сметана и лешници

23 ноември 2021 | 12:31 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За блата: 
50 г тъмна кафява захар
50 г брашно
50 г лешници
50 г масло 
За крема: 
350 г бял шоколад, начупен
350 г заквасена сметана 
1 пакет желатин, накиснат в малко вода
350 мл бита сметана
340 г сладко от ягоди или череши (по избор)
60 мин

  • Порции: 12

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете с малко мазнина кръгла форма за торта с диаметър 23 см. Покрийте я с хартия за печене.

За блата:

Пасирайте в блендер лешниците. Добавете захарта, брашното, маслото и отново пасирайте, докато съставките се смесят. Притиснете сместа на дъното на формата за торта. Печете за 10 до 13 минути в загрята фурна. Извадете и оставете настрана да изстине.

За крема:

На водна баня разтопете шоколада, като разбърквате постоянно. Свалете от котлона. Добавете желатина и заквасената сметана. Разбъркайте, докато се смесят напълно. Оставете крема да изстине. Добавете разбитата сметана и разбъркайте бавно и внимателно с дървена лъжица или силиконова шпатула, за да не спихне сметаната.

Прехвърлете крема върху блата във формата. Загладете със шпатула. Сложете в хладилник за 4 часа. Извадете от хладилника. Покрийте със сладко от плодове по ваш избор. Сервирайте веднага или върнете в хладилника до сервирането.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай