Меню

Панетоне със сушени плодове и бадеми в хлебопекарна

5 декември 2021 | 05:23 | Илияна Николова
5 от 4 гласа
Добави в любими
60 мл прясно мляко 
60 мл сметана
60 мл тъмен ром
¼ ч.л. ванилов екстракт 
75 г масло, размекнато 
2 яйца 
4 с.л. захар + 4 с.л. захар
¾ ч.л. сол
1 и ½ ч.л. лимонови корички 
375 г брашно
1 с.л. суха мая 
100 г сушени плодове 
70 г тъмни стафиди (султана) 
1 белтък на стайна температура 
2 с.л. вода
50 г филиран бадем
90 мин

  • Порции: 20

Продукти
Приготвяне

Поставете млякото, сметаната, рома, ванилията, маслото, яйцата, 4 супени лъжици от захарта, солта, лимоновите корички и маята в машината за хляб в реда, в който са посочени. Настройте машината за месене на тесто и стартирайте. След като тестото е готово и е месено минимум 10 минути, спрете месенето. Добавете сушените плодове, стафидите, филираните бадеми. Пуснете втори цикъл на месене. Намажете две форми за печене, събиращи по около 450 грама във вътрешността си. След като цикълът на месене приключи, извадете тестото. Сложете го върху набрашнена повърхност и го разделете на две. Поставете двете топчета тесто в двете форми за печене. Оставете ги да втасат за 30 минути на топло, като ги покриете с памучна кърпа. Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте белтъка с водата заедно с останалите 4 супени лъжици захар и още малко филиран бадем. Намажете тестото с тази смес. Печете в загрята фурна до златисто или за около 35-40 минути. Оставете да изстине между 5 и 10 минути, преди да разрежете и сервирате.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай