Меню

Богат коледен кекс с плодове, ядки и бренди

1 декември 2021 | 05:55 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
450 г коктейлни захаросани черешки 
225 захаросани плодови корички 
300 г стафиди султана 
150 г сушен касис
175 г фурми, нарязани и без костилки 
125 г бадеми, нарязани 
120 мл бренди 
250 г брашно + 4 с.л. 
½ ч.л. сода 
1 ч.л. карамфил на прах
1 ч.л. бахар на прах
1 ч.л. канела на прах
½ ч.л. сол
225 г масло 
450 г тъмна кафява захар
6 яйца 
175 мл меласа 
175 мл ябълков сок
4 ч.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

В средно голяма купа смесете черешите, цитрусовите корички, касиса, фурмите и бадемите. Добавете брендито, разбъркайте и сложете в хладилник за 2 часа или за през нощта. След това към накиснатите плодове и ядки добавете 4 супени лъжици брашно и отново разбъркайте.

Загрейте фурната на 140 градуса. Намажете кръгла форма за кекс с мазнина и поръсете с брашно. Може да покриете и с хартия за печене. В малка купа смесете 250 г брашно със содата, карамфила, бахара, канелата, солта. Разбъркайте и оставете настрана.

В голяма купа разбийте маслото до пухкава консистенция. Внимателно добавете кафявата захар и яйцата едно по едно. Разбивайте няколко минути. Добавете меласата и ябълковия сос. Разбъркайте още няколко минути. След това добавете сухите съставки на няколко порции, като между тях разбивате. Накрая добавете плодовата смес. Разбъркайте с лъжица. Излейте тестото в подготвената форма.

Печете за около 3 часа на слаба фурна или до суха клечка. Извадете кекса и оставете да се охлади. След като е изстинал напълно го извадете от формата.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай