Меню

Бадемов кекс с рикота

30 януари 2022 | 11:25 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
½ чаша масло на стайна температура 
¾ чаша захар + 1/3 чаша
2 чаени лъжици ванилова захар
1 голям лимон, обелен и изстискан 
4 големи яйца, разделени
2 чаши бадемово брашно
250 г рикота
¼ чаша филирани бадеми 
1 супена лъжица пудра захар за поръсване
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете форма за кекс и я постелете с хартия за печене.

Смесете маслото с ¾ чаша захар в голяма купа. Разбийте с миксер до кремообразна смес за 3 минути. Добавете ваниловата захар, лимоновите корички и лимоновия сок. Разбийте отново с миксера. Добавете жълтъците един по един, като разбивате между всеки.

Добавете бадемовото брашно и рикотата. Разбъркайте сместа със силиконова шпатула. В отделна купа разбийте белтъците на сняг заедно с 1/3 чаша захар. Разбивайте, докато останат твърди върхове от пяна. Добавете ги към тестото. Разбъркайте с шпатула. Излейте тестото в подготвената форма за печене. Украсете с филираните бадеми.

Печете в загрята фурна до златисто или около 50 минути. Кексът е готов, когато хване коричка по краищата, но остане леко мек в средата.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай