Продукти:
1 готов блат
2 чаена чаша орехи
1 шепа стафиди
2 банана
1 кутийка течен шоколад
1 кутия течна сладкарска сметана (напр. Hopla)
За сиропиране на блата:
1 чаена чаша прясно мляко
4 супени лъжици захар
1 ч. лъжичка какао
парченце краве масло (колкото кибритена кутийка)
Начин на приготвяне:
В тенджерка слагате прясното мляко, захарта, какаото и кравето масло и слагате на котлона, докато се разтопи кравето масло.
От едната чаша орехи приготвяте крокант по следния начин: 4 супени лъжици захар разтопявате на карамел, в метален съд подреждате орехите и ги заливате с разтопената захар. След като се втвърди, ги начупвате с нещо твърдо.
Поставяте едната половинка на блата в чинията, в която ще бъде сервирана тортата. Надупчвате с вилица и със супена лъжица хубаво го поръсвате с приготвения сироп.
Намазвате обилно с течния шоколад, върху него нанасяте разбитата сметана и след това подреждате нарязаните на кръгчета банани, стафиди и карамелизираните орехи.
Поставяте втория блат и повтаряте същото: шоколад, орехи, стафиди, банани, орехи.
Най-отгоре намазвате със сметаната.
Втората чаша орехи смилате (или настъргвате) поръсвате тортата обилно отгоре и отстрани.
Превъзходно е! И лесно за правене! Опитайте!
Bon apeti!:)