Меню

Пилешко с гъби, спанак и сметанов сос

12 февруари 2022 | 12:27 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
500 г пилешки гърди, нарязани на парчета
½ чаена лъжица сол 
½ чаена лъжица черен пипер 
1 супена лъжица зехтин 
3 чаши нарязани гъби 
3 чаши нарязан спанак 
½ чаша сметана 
¼ чаша заквасена сметана 
2 супени лъжици бял винен оцет
½ чаена лъжица чесън на гранули 
½ чаена лъжица ситно нарязан лук
45 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Поръсете пилешкото с ¼ чаена лъжица сол и толкова пипер. Загрейте зехтина в голям тиган на средна към висока температура. Запържете пилешкото, като обръщате от време на време, докато се сготви или за около 8 минути. Прехвърлете в чиния.

Намалете котлона. В същия тиган добавете гъбите и гответе с разбъркване за около 1 минута. След това добавете спанака. Гответе още 1-2 минути с разбъркване, докато и той омекне. В купа разбъркайте двата вида сметана, оцета, чесъна, лука и оставащите сол и пипер. Добавете получения сос в тигана. Оставете да къкри 1-2 минути, докато се редуцира и сгъсти леко.

Върнете пилешкото в тигана. Оставете го да се затопли отново и да поеме всички нови аромати и вкусове. Сервирайте пилешкото с получения сос.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай