Меню

Портокалови барчета с боровинки

14 март 2022 | 06:28 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За тестото: 
1 чаша счукани ядки по избор (микс) 
¾ чаша пълнозърнесто брашно
¾ чаша бяло брашно 
½ чаша захар
½ чаена лъжица сол 
4 супени лъжици масло, нарязано на кубчета 
1 голямо яйце 
2 супени лъжици олио 
1 чаена лъжица ванилия 
¼ чаена лъжица бадемов екстракт 
За пълнежа: 
5 чаши боровинки (черни или червени) 
½ чаша портокалов сок
¾ чаша захар
¼ чаша царевично нишесте 
1 чаша портокалови парчета 
1 и ½ чаени лъжици портокалови кори, настъргани
1 чаена лъжица ванилов екстракт
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

За тестото:

Смесете ¾ чаша ядки, двата вида брашно, захарта и солта в купата на кухненския робот. Смелете до хомогенна смес. Добавете маслото и пасирайте отново, докато всичко се смеси.

Разбийте яйцето. Към него добавете ванилията, бадемовия екстракт и разбъркайте. Добавете сместа в купата на робота при другите съставки. Пасирайте, докато се смесят. Измерете ½ чаша от сместа и я извадете от купата. Добавете в купата останалите ¼ чаша ядки и отново пасирайте. Това ще послужи за топинг.

Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете с малко мазнина тава за печене.

За пълнежа:

Смесете 3 чаши от боровинките, портокаловия сос, захарта и нишестето в касерола на котлона. Оставете да къкри на средна температура, като разбърквате постоянно, докато сместа се сгъсти или 4-5 минути. Добавете останалите 2 чаши боровинки, портокаловите корички и 1 лъжица от ванилията.

Прехвърлете тестото в тавата. Притиснете с пръсти, за да го разнесете добре по дъното. Залейте с пълнежа. Поръсете с топинга, който сте запазили по-рано. Печете за 15 минути в загрята фурна. След това намалете на 170 градуса и печете за още 30 минути или докато стане златистокафяво. Оставете да изстине за поне 30 минути преди да нарежете на квадрати или правоъгълници.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай