Меню

Шоколадова мус-торта без брашно

19 февруари 2022 | 06:11 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
½ чаша вода 
¼ чаена лъжица сол 
¾ чаша захар
500 г черен шоколад 
1 чаша масло 
6 яйца
90 мин

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 150 градуса. Намажете кръгла форма за торта с мазнина. В малка тенджера на средна температура смесете водата, солта и захарта. Варете, докато захарта се разтвори напълно и оставете настрана.

Разтопете шоколада на водна баня. Излейте го в купа. Към него добавете нарязаното на кубчета масло на стайна температура. Разбийте с миксер. Добавете и горещия сироп. Разбийте с миксера. Едно по едно добавете и яйцата, като разбивате след всяко.

Излейте сместа в подготвената форма. Поставете я в голяма тава, пълна с вода до половината, така че да се пече на водна баня. Печете за около 45 минути в загрятата фурна. Не се притеснявайте, ако центърът изглежда леко течен. Въпреки това изключете фурната и оставете тортата да престои в нея за през нощта.

На сутринта внимателно отделете стените на формата, за да сервирате тортата. Ако сте използвали форма с неподвижни стени, накиснете я за 10 секунди в тава с гореща вода. След това обърнете тортата върху голяма плоска чиния.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай