Меню

Панакота с бял шоколад и ягодов топинг

15 март 2022 | 05:15 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
180 г бял шоколад, начупен 
2 чаши сладкарска сметана 
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица ванилова есенция 
1 супена лъжица гореща вода 
1 и ½ чаени лъжици желатин на прах 
За топинга с ягоди: 
100 г ягоди, нарязани на половини 
¼ чаша портокалов сок
2 чаени лъжици захар
45 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

В тенджера смесете шоколада, сметаната, 1 супена лъжица захар и ванилията. Загрейте на слаб огън и варете, докато шоколадът се разтопи напълно и сместа стане гладка. Ще отнеме около 10 минути.

Поставете горещата вода в купичка. В нея накиснете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори напълно. Добавете го към шоколадовата смес и разбъркайте отново. Разпределете сместа в отделни купички, като пълните до половината. Завийте с найлоново фолио и охладете в хладилник за 4 часа.

За да направите топинга, смесете ягодите, портокаловия сос и двете лъжици захар в тенджера на средна температура. Оставете да заври, намалете котлона, като разбърквате от време на време. Покрийте с капак и оставете да се задуши за около 2-3 минути, докато ягодите омекнат напълно и сиропът се сгъсти. Свалете от котлона. Оставете да изстине до стайна температура. След това приберете в хладилник за 30 минути.

Разпределете топинга във всяка порция крем. Отново приберете в хладилник за 30 минути преди сервиране.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай