Меню

Ирландски сладък соден хляб със стафиди

1 март 2022 | 05:03 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
4 чаши брашно + ½ супена лъжица 
1/3 чаша захар 
½ чаена лъжица сол 
1 чаена лъжица бакпулвер 
1 чаена лъжица сода 
2 супени лъжици меко масло 
1 и ¼ чаши мътеница 
1 чаша заквасена сметана 
1 яйце, разбито 
2 чаши стафиди
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Смесете сухите съставки в голяма купа. Добавете размекнатото масло, предварително нарязано на кубчета. Омесете заедно със сухите съставки, докато се получат трохи. Направете кладенче в средата. Добавете мътеницата, заквасената сметана и разбитото яйце. Замесете тестото с пръсти, докато съставките се смесят. Не премесвайте прекалено. След това добавете и стафидите.

Прехвърлете тестото в тава за печене, намазана с мазнина. Поръсете с ½ лъжица брашно. Разнесете го с ръце по тестото. С нож направете разрез с форма на Х отгоре върху хляба. Печете за около 50 минути или до златиста коричка. Оставете хляба да изстине за 15 минути, преди да го сервирате.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай