![2 чаши гореща вода
1 чаша какао
2 и ¾ чаша брашно
2 чаени лъжици сода
½ чаена лъжица бакпулвер
½ чаена лъжица сол
1 чаша меко масло
2 и ¼ чаши захар
4 яйца
1 и ½ чаени лъжици ванилов екстракт](/media/files/resized/article/654x358/24f/97451fcdad48aae5ac428bb62b05724f-6aa4ab1c2150900aa2e010db44d492cd.jpg)
60 мин
-
Порции: 10
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете кръгла форма за кекс с мазнина. В голяма купа смесете горещата вода с какаото. Разбъркайте с телена бъркалка, докато стане гладка смес. Оставете да изстине. Отделно пресейте брашното, солта, содата, бакпулвера. Оставете настрана.
В голяма купа разбийте мекото масло със захарта до гладка смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете ванилията. Накрая добавете сухите съставки и какаото. Разбийте.
Печете за около 30-40 минути в загрятата фурна. Оставете да изстине, преди да нарежете. Сместа може да се разпредели и в три еднакви по размер тави, след което да се използва като блатове. Между блатовете можете да сложите крем или пълнеж по избор.
Снимка: iStock
Вижте още: