Меню

Торта „Колибри“

12 март 2022 | 05:55 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
3 чаши брашно 
2 чаши захар 
1 чаена лъжица сода 
1 чаена лъжица сол 
1 и ½ чаши рапично олио 
3 яйца 
225 г намачкан ананас от консерва, отцеден 
2 чаши намачкани банани 
1 чаша счукани орехи 
225 г крема сирене, меко
110 г масло, размекнато 
450 г пудра захар
1 чаена лъжица ванилов екстракт
120 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 175 градуса. Намажете две кръгли форми с мазнина и поръсете с брашно. Изтупайте излишното брашно и оставете настрана. Пресейте брашното, захарта, содата и солта. Оставете настрана.

В голяма купа смесете олиото, яйцата, ананаса, бананите и ядките. Добавете сухите съставки и разбъркайте добре всичко на ръка. След като се получи лепкава смес, сравнително хомогенна, но с едри частици, разпределете в двете форми за печене. Печете в загрята фурна за около 1 час или до суха клечка. Извадете от фурната. Оставете блатовете да изстинат. Извадете ги от формите и поставете върху решетка да изстинат напълно.

За да приготвите крема разбийте с миксер крема сиренето, маслото на стайна температура, пудра захарта и ванилията до гладка смес. Намажете от сместа на тънък слой между двата блата. Останалата глазура намажете отгоре и отстрани на тортата. Украсата отгоре е по избор. Може да добавите натрошени ядки, пресни или сушени плодове, резени банани, шоколадови стърготини.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай