Меню

Ирландски кекс с бира и уиски

11 май 2022 | 05:26 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 и ½ чаши брашно
¾ чаша захар
¾ чаша какао 
2 чаени лъжици сода 
1 чаена лъжица бакпулвер 
½ чаена лъжица сол 
1 и ¼ чаши тъмна бира 
½ чаша рапично олио 
2 големи яйца, разбити 
2 чаени лъжици ванилов екстракт 
¾ чаша бита сметана
½ чаена лъжица инстантно кафе 
¼ чаша пудра захар
1 супена лъжица ирландско уиски
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете правоъгълна форма за печене с мазнина. Покрийте с пергаментова хартия. Пресейте брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера и солта в голяма купа. Добавете към тях бирата, яйцата, 1 чаена лъжица ванилов екстракт и разбийте, докато се смесят. Излейте тестото в подготвената тава.

Печете до леко златисто или до суха клечка – приблизително 25-30 минути. Охладете за 15 минути. Извадете кекса от тавата заедно с хартията. Оставете го да изстине върху решетка.

Междувременно смесете сметаната и инстантното кафе на гранули в купа. Добавете пудра захар, уиски и оставащата лъжица ванилия. Разбийте с миксер, докато се образуват връхчета или около 2-3 минути. Сложете в хладилник за през нощта или за поне няколко часа.

Сервирайте кекса нарязан на квадрати и с големи топки сметана с кафе.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай