
-
Порции: 10
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете правоъгълна форма за печене с мазнина. Покрийте с пергаментова хартия. Пресейте брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера и солта в голяма купа. Добавете към тях бирата, яйцата, 1 чаена лъжица ванилов екстракт и разбийте, докато се смесят. Излейте тестото в подготвената тава.
Печете до леко златисто или до суха клечка – приблизително 25-30 минути. Охладете за 15 минути. Извадете кекса от тавата заедно с хартията. Оставете го да изстине върху решетка.
Междувременно смесете сметаната и инстантното кафе на гранули в купа. Добавете пудра захар, уиски и оставащата лъжица ванилия. Разбийте с миксер, докато се образуват връхчета или около 2-3 минути. Сложете в хладилник за през нощта или за поне няколко часа.
Сервирайте кекса нарязан на квадрати и с големи топки сметана с кафе.
Снимка: iStock
Опитайте още: