Меню

Шоколадови мъфини с малини

2 април 2022 | 06:09 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1/3 чаша какао на прах 
1/3 чаша вряща вода 
3 големи яйца 
1 и ¾ чаши масло на стайна температура 
¾ чаша захар
1 чаша брашно 
2 чаени лъжици бакпулвер 
3 чаши пудра захар
1 чаена лъжица ванилов екстракт 
2 супени лъжици прясно мляко 
¾ чаша сладко от малини 
12 пресни малини за декорация
120 мин

  • Порции: 12

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете 12 форми за мъфини с малко мазнина. Покрийте с хартия или кошнички за печене.

Пресейте какаото в голяма купа. Добавете врялата вода и разбъркайте до получаване на гладка паста. След като изстине леко, добавете яйцата, ¾ чаша масло, захар, брашно, бакпулвер. Разбийте всичко с миксер.

Разпределете сместа в 12-те форми за мъфини. Внимавайте да не препълвате формите, защото тестото ще се надигне. Печете за около 25 минути или до суха клечка.

Извадете мъфините от фурната и оставете да изстинат за 10 минути преди да ги сложите да изстиват върху решетка.

За глазурата:

В купа разбийте 1 чаша масло с ванилов екстракт. Трябва да се получи гладка кремава смес. Добавете 1/3 от предвидената пудра захар и около половината от млякото. Разбийте. Повторете това още няколко пъти, докато добавите цялото количество пудра захар и мляко. Разбийте до пухкавост. Добавете сладкото от малини и разбийте отново за последно.

След като сте сигурни, че мъфините са изцяло студени, напълнете сместа за глазурата в пош и украсете кексчетата. За финал поставете по една прясна малина на всяко мъфинче.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай