Меню

Фритата с праз, аспержи и рикота

5 май 2022 | 05:05 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
8 големи яйца
¼ чаша заквасена сметана 
½ чаена лъжица сол 
¼ чаена лъжица черен пипер
2 супени лъжици зехтин
3 чаши праз лук, ситно нарязан 
500 г аспержи, почистени и нарязани
¼ чаша рикота 
2 супени лъжици песто 
¼ чаша пресен босилек
40 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Поставете решетката на фурната на горното ниво. Загрейте на 180-200 градуса. Разбийте яйцата заедно със сметаната, солта и пипера в купа. Оставете настрана. В тиган загрейте зехтина на средна към висока температура. В него задушете праза и аспержите, като разбърквате, докато омекнат за около 5-6 минути.

Залейте със сместа с яйцата. Оставете да се готви, докато ръбовете започнат да се отделят или около 2-3 минути. Изсипете рикотата и пестото отгоре. Поставете тигана във фурната (стига да е с подходяща дръжка) и печете, докато яйцата покафенеят или около 3-4 минути. Извадете от фурната, прокарайте шпатула по ръбовете и отдолу, за да отделите фритатата. Поръсете с босилек и сервирайте.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай