Меню

Шоколадов кекс със зехтин

28 април 2022 | 05:57 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
2/3 чаша зехтин
6 супени лъжици какао 
½ чаша гореща вода 
2 чаени лъжици ванилов екстракт 
1 и ½ чаши едро смлени бадеми 
1 супена лъжица брашно 
½ чаена лъжица сода 
1 щипка сол 
1 чаша фина захар
3 големи яйца
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 160 градуса. Намажете с малко мазнина кръгла форма за печене. Постелете хартия. Пресейте какаото. Залейте го с горещата вода и разбъркайте, докато се получи гладка шоколадова каша или паста. Добавете ваниловия екстракт. Оставете настрана да изстине.

В малка купа смесете смлените бадеми с брашното и содата. Добавете щипка сол и разбъркайте. В купа с миксер разбийте захарта, зехтина и яйцата. Разбивайте на ниска скорост отначало, след това увеличете и разбивайте, докато сместа стане кремообразна или около 3 минути. Намалете скоростта на миксера и добавете какаовата смес. На части добавете и сместа със смлените бадеми. Разбийте до хомогенност.

Прехвърлете тестото в подготвената тава. Притиснете го с шпатула, защото ще се получи гъсто и лепкаво. Печете за около 40-45 минути или до суха клечка. Преди да го извадите от формата и да го нарежете, оставете го да изстине 10 минути.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай