
-
Порции: 8
Разтопете маслото в тиган. Добавете брашното и разбъркайте, докато се разтвори и се получи гладка паста. Ще отнеме 2 минути. Свалете от котлона. Бавно налейте млякото, като разбърквате. Добавете дафиновия лист. Върнете на котлона и оставете да заври. Нека къкри 4-5 минути, като разбърквате постоянно, докато се сгъсти. Свалете от котлона. Добавете 50 грама пармезан, горчицата и лютия пипер. Овкусете с още подправки на вкус, ако желаете.
Залейте спанака с вряла вода. Покрийте и оставете да се задуши около 2-3 минути. Отцедете и оставете да изстине. Попийте го с кухненска хартия, за да изстискате останалата вода. Сложете в кухненски робот. Добавете рикотата и пасирайте, овкусете с индийско орехче.
Загрейте фурната на 200 градуса. Извадете дафиновия лист от соса. На дъното на тава за печене разпръснете няколко лъжици от соса. Покрийте със сместа със спанака и рикотата. Отгоре подредете една трета от нарязаната шунка. Подредете 4 големи листа за лазаня. Повторете същата подредба, като завършите със соса. Поръсете с настъргана моцарела. Печете за около 50 минути или до златисто.
Снимка: iStock
Вижте още: