Меню

Трилече – кекс с три вида мляко

7 май 2022 | 05:36 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 и ½ чаши брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
½ чаша масло 
2 чаши захар
5 яйца 
1 и ½ чаени лъжици ванилов екстракт 
2 чаши пълномаслено прясно мляко
400 мл подсладено кондензирано мляко
350 мл неподсладено кондензирано мляко 
1 и ½ чаши бита сметана
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете правоъгълна форма за печене с малко мазнина. Пресейте брашното, бакпулвера и оставете настрана.

Разбийте маслото с 1 чаша захар до пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете и ½ лъжичка ванилов екстракт. Разбийте много добре.

Добавете брашното към течната смес на малки части, като разбивате след всяко прибавяне, за да се абсорбира добре. Излейте тестото в подготвената тава. Печете в загрятата фурна за около 30 минути. Надупчете тестото на няколко места с вилица.

Смесете прясното мляко с двата вида кондензирано мляко. Залейте кекса с получената смес, но след като е вече изстинал. Междувременно разбийте сметаната с оставащата чаша захар и ванилов екстракт. Разбивайте до пухкава смес. Нанесете върху кекса. Охладете в хладилник за поне час, преди да сервирате. По желание украсете с ягоди.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай